Hardware Közösségi hírek

Az új Blackberry 10 platform

A RIM, az a kanadai cég aki a Blackberry mobileszközöket gyártja 2013 január 30-ra jelentette be, hogy megjelenik az első új Blackberry 10-es platformra épülő eszközei. Nézzük meg hogy milyen újdonságokkal kecsegtet a 10 -es korszakalkotónak kikiáltott platform.

Az új készülékekről kiszivárgott fotók az alábbiak :

leaked bb

A RIM az újrarírt operációs rendszerrel egy olyan üzleti hozzáállásra akarja tenni a hangsúlyt, hogy a különböző adatainkat rendezhetjük szempontok szerint projektekhez, eseményekhez. Kis MI-nak mondható tudással megjegyzi mit milyen sorrendben teszünk, mit használunk gyakran és ezeket felkínálja számunkra. Így példaul ha egy telefonbeszélgetést követően jegyzeteket akarunk készíteni vagy más memot akkor ez fog látszódni miután leraktuk a hívást.

A kezdőképernyő és a kinézet a fellelhető videók alapján :

hasonlóan az android/ios-iphone/Windows – Metro felületekhez mint nagy ikonok vagy csempék lesznek láthatóak.

Technikai specifikaciókat tekintve nagyon komolynak tűnik, az alábbi adatok szivárogtak ki :

– 1.5 GHZ -es négymagos Snapdragon s4 cpu, 8 Mpixeles kamera, 2GB RAM háttértárnak pedig 16GB belső memória és MicroSD kártyával ahogy az eddigi telefonoknál is tovább bővíthető tárhely. Azt is hallani, hogy egyes modelleken HDMI kimenet is helyet kap. Egyes modelleknél nem lesz kivehető és cserélhető az akku ahogy az iphonoknál sem az de min. 2800mhA teljesytményű lesz.

Ahogy az Iphone-nal a Siri itt is megjelenik a hanggal való vezérlés lehetősége, de használata ahogy a Siri esetében is erősen kétséges, mert magyarul még jó ideig nem fog tudni, valamint az akku idő is e feature bekapcsolásával a tizedére csökkenhet.

A fájlmegosztás lesz a másik izgalmas, plusz BlackBerry 10 funkció

Minden BB-fant lenyűgözött a video chat funkció érkezésének híre BB 10-re.
Egy kiszivárgott videón látható is egy folyamatban levő videochat beszélgetés, azonban úgy tűnik, egy bizonyos funkció a nevezetes videón mindenkinek elkerülte ezidáig a figyelmét.
Az N4BB stábja, újra megnézve a videót megerősítette, hogy a BBM videós csevegés egyik új plusz funkciója a fájlmegosztás lesz.

A következő izgalmas alkalmazás a Lifebox 365

Lifebox 365, a JamHack Vietnam nyertese, lényegében egyfajta életcélokat menedzselő program. Ötlete meglehetősen egyedi a feladatmenedzselő/kezelő szoftverek között.

A felhasználó nagyobb célokat tűzhet ki, mint pl. “az alagsor felújítása” vagy “egy kiskutya felnevelése”. Ahogy dolgozik a céljain, azok elérése felé, fotókat és hangjegyzeteket készíthet, amelyek egy idővonalra kerülnek. A felhasználó azután lapozgathat oda-vissza a haladást jelző vonala mentén, egy görgetősáv segítségével. A célok – a kor követelményeinek megfelelően – természetesen megoszthatók a különböző közösségi hálózatokon, és befejezésükkor “teljesítve” jelölést kapnak.

A fő mondanivalója és megközelítése e szoftvernek a fejlesztők szerint -és itt már a filozófia területére lépünk kicsit- az, hogy “nem a célok beteljesítése maga, hanem az azok felé vezető út a jelenti a boldogságot”. Ebben valóban lehet valami, mindenesetre igen jellemző, hogy egy ilyen szoftver éppen keletről, Ázsiából érkezik :)

Valószínűleg sokakat fog e szoftver inspirálni, és nem kizárt, hogy az Instagramhozhasonló rajongótábort is fejleszt idővel maga köré. Inspiráló és motiváló lehet mindenkinek, aki szereti dokumentálni élete fontosnak ítélt pillanatait.

A legjobb a LifeBox-ban, hogy ingyenes lesz. Legalábbis az alapváltozat. A tervezett prémium változathoz pedig korlátlan kapacitású felhőt kínálnak megvalósult és még folyamatban lévő céljaink tárolásához.

A fejlesztő említése szerint igen nagy pontosságal célzott hirdetési lehetőségeknek is teret ad a szoftver, mint pl. trénerek, önsegítő könyvek reklámozása stb. amelyek tökéletesen fognak illeszkedni a szisztémába.

Videó, amely az Inside Blackberry-től származik, teljes egészében a BB 10 felhasználói felületének van szentelve.
A felvétel szépen demonstrálja, hogyan teljesít a Flow fantázianevű kezelőfelület. Megtekinthetjük, hogy milyen könnyedén hajthatunk végre feladatokat, akár egy kézzel is. Kicsit sután, de azért vidáman teljesíthető a dolog

 

A következő fontos app az Opera Mini v7.1 BlackBerryre – hasznos újdonságokkal

 

Az Opera nemrég frissítette ingyenes J2ME böngészőjének BlackBerry okostelefonokra szánt változatát.

Az új változatba bekerült egy letöltéskezelő, ami valóban hasznos újítás. Az Opera szerint az új böngésző ráadásul gyorsabb, mint valaha. A letöltéseket szüneteltetni lehet, majd később újraindíthatók.
A legújabb változat egyelőre OTA módban, az m.opera.com oldalra navigálva tölthető le.

Remélhetőleg a frissítés hamarosan felkerül az App World-re is.

BlackBerry 10 billentyűzet: Voice-to-Text képességgel!

A RIM BlackBerry 10 billentyűzete és az új prediktív szövegopciók remekül fűszerezik a már általunk ismert, szeretett, és így is nagyszerű BB klaviatúrát.
Az új billentyűzet nagyszerű, lehetővé teszi a helyesírásellenőrzést és más egyéb, BlackBerry eszközökön natív funkciókat, amelyek eddig is sztenderdnek számítottak a BB okostelefonokon.

Ami új, hogy az új billentyűzet, a SwiftKey Keyboard egy külső fejlesztés lesz. A SwiftKey a TouchType SwiftKey 3 billentyűzetére épül, érintőkijelzőre optimalizált gépelési élményt , új prediktív motort és egy sor további, felhasználói felületen történt fejlesztést nyújt. A közelmúlban készült egy videó a SwiftKey 3 és a BlackBerry 10 billentyűzet összehasonlításáról. A videón forgatása idején még csak a remény hangzott el, hogy lesz voice-to-text képesség a BB 10-be építve, mostanra azonban kiderült, hogy ez ténylegesen így lesz, ami újabb jó hír az új platfom fanjainak.

A végére pedig egy hivatalos transcript egy interjúról a RIM marketingese hogyan fogalmazza meg az újdonságokat?

Thorsten fáradhatatlan: sajtótájékoztató sajtótájékoztatót követés előtanulmányaink bizony megmutatták azt is, itt nem pusztán a szokásos marketinghype-ról van szó, ahol a semmit fújják százszoros méretűre.

2013 elején itt tényleg nagy durranás lesz a BB 10 platform kapcsán! Erről beszél az alábbiakban kedvenc CEO-nk – fogadjátok szeretettel a korábban ígért, lefordított, teljes interjút!

Sokan alig várjuk a BB10 megjelenését az új évben. A RIM vezérigazgatója tudja, milyen sok múlik a sikeres bevezetésen. Thor Heins szerint a BlackBerry 10 képes lesz felvenni a versenyt az iPhone, Android és Windows 8 rendszerekkel, megszűnik a “homokórás” jelenség, és az interjúban azt is elárulja, mi a RIM titkos fegyvere az élre töréshez.

 

Domain regisztráció, tárhely, wordpress alapú előre telepített weboldal
10.000 Ft + Áfa / év.

Legyen most azonnal használható weboldalad, vagy akár webshopod, saját levelezésed.
Vedd fel velünk a kapcsolatot:

 


AG: Hogyan fog a BB10 versenyre kelni az iPhone, Android és Windows 8 vonzerejével és könnyű használatával?

TH: A BlackBerry multitaszkolásra készült – most ezt szeretnénk előtérbe helyezni. A valódi multitaskingot hangsúlyozzuk.

Az új operációs rendszerben egyszerre több folyamat tud futni. Több alkalmazás képes egy időben működni, nem ki-be, le-leállva, amíg másik applikációt használunk, és nem pusztán a megszokott rácson válthatunk alkalmazások között, hanem a rácson láthatjuk is, amint futnak.

A rendszer három touchscreenes és három QWERTY-s készüléken fog debütálni, de mindegyiken egyforma lesz a BB10 élménye.

AG: Mi lesz a BB10-nél azokkal a hiányosságokkal, amelyek a mostani operációs rendszereket jellemzik? Mihez kezd a BB10 a fagyásokkal, lassú betöltéssel, lassú App Worlddel és az alacsony színvonalú böngészéssel?

TH: A BlackBerry 7 jó operációs rendszer, de ez egy CE, amit folyamatosan szükséges fejleszteni. Mivel integrált felépítésű, folyamatosan egyeztetni kell a szolgáltatókkal a fejlesztésekhez. Részben emiatt is döntöttünk úgy, hogy ezt a helyzetet nem tarthatjuk fenn, és ezért hagyjuk hátra a 15 éves operációs rendszerünket. Ezt a rendszert mobil üzenetküldő készülék üzemeltetésére szabtuk, és most egészen más feladatokat is figyelembe veszünk.

A platform korlátai közé tartozik a folyamatos fagyás, ami szükségszerű volt az előző operációs rendszerben, ezért teljesen újat kellett kialakítanunk.

Már nyolc hete használok BB10-es készüléket. Azóta egyszer sem kellett újraindítanom, és egyszer sem fagyott le. A multi-kernel a kulcsa ennek: ha elindítunk egy folyamatot és az nem működik jól, az ikon beszürkül, de a készülék továbbra is működik. Kizárólag az az egy folyamat indul újra. Ezért stabilabb a rendszer és gyorsabban tud ismét jól működni.

A jövőre nézve a tervünk az, hogy a mobil számítógépes végpontokat kezelhessük egy globális adatháló segítségével. Az a célunk, hogy vezető pozíciót töltsünk be ezen újításainknak köszönhetően.

AG: A globális adatréteg komoly lehetőségnek tűnik. Hogyan tervezik ennek a kihasználását?

TH: Ez egy biztonságos, megbízható kapcsolati réteg, amely a szolgáltatói hálózatok fölött helyezkedik el. Ezen keresztül tudják biztosítani a szolgáltatást, de a biztonsági réteget világszerte mi biztosítjuk.

Például egy autógyártó egy széria minden autójának kiküldhetne egy olyan üzenetet, hogy “Hagyja garázsban a következő 24 órában az autót, mivel szoftverfrissítést hajtunk végre.” Hányszor szoktak visszahívni járműveket manapság? El tudják képzelni, mennyi időt és költséget takaríthatnánk meg, ha telemetrikus adatokkal láthatnánk el ezeket az autókat egy globális rendszeren keresztül, a végpontokat megbízhatóan és biztonságosan.

Rengeteg dolgunk van, például hol használjuk saját szervereinket. A lehetőség óriási, a mobil számítástechnika, végpont-kezelés, API-k készítése a készülékek és szenzorok összekapcsolásához, mobil adathálózat-kezelés, és minden más olyan felhasználási terület, ahol szerepünk lehet, ahol a push és tömörítési szolgáltatásaink felhasználhatóak.

Az okostelefonok és tabletok ennek részét képezik, de nem kizárólag ezek lesznek a vállalat termékei.

 

Domain regisztráció, tárhely, wordpress alapú előre telepített weboldal
10.000 Ft + Áfa / év.

Legyen most azonnal használható weboldalad, vagy akár webshopod, saját levelezésed.
Vedd fel velünk a kapcsolatot:


Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .