Hardware

Akkumulátorod tovább bírja, csupán egy kis odafigyelés kell!

Mai bejegyzésünkben adunk néhány tippet, amely segítségével készülékeink akkumulátora tovább bírja a használatot.

akkumulátor ikon

1. Tartsd tisztán!

Rendszerint előfordul, hogy az akkuk és az elemek érintkezői elkoszolódnak, eloxidálódnak, és a réteg ellenállást képez a készülék és a telep között. Ennek következményeként a feltöltés nem lesz tökéletes, az üzemidő csökkenhet. Ezért nagyjából fél évente érdemes megtisztítani az akkumulátor és a készülék érintkezőit és eltávolítani az oxid réteget. Amint tökéletes a kapcsolat, eredményesebb a töltés!

2. Töltsd a megfelelő időben!

Egy felmérés szerint, a megkérdezettek 88 százaléka (az akkuk.hu 2012-es felmérése szerint) a készüléket bekapcsolt állapotban, sőt használat közben töltik. Ennek eredményeként az akkumulátor üzemideje fél év alatt 50-60 percre, egy év alatt akár 5-10 percre csökkenhet.

A károsodás elkerülése érdekében, az akkumulátort csak kikapcsolt állapotban töltsük, és ha az eszközt hálózatról használjuk, akkor inkább vegyük ki az akkut. Az akkumulátort érdemes 3 havonta teljesen lemeríteni és ismét feltölteni!

3. Mobilok

Növelhetjük az üzemidőt azzal is, ha a felesleges alkalmazásokat kikapcsoljuk. A háttérben futó, de nem használt prograramokon kívül, kikapcsolhatjuk az automatikus wifi keresést vagy a GPS követést ha épp nincs rá szükség, levehetjük a túlzott fényerőt, otthon lehalkíthatjuk a készüléket vagy kikapcoslhatjuk a már nem használt rezgő funciót. Ezekkel összességében rengeteg energiát tudunk megsporólni.

4. Laptopok

A laptopok nagyon sok energiát használnak így érdemes energia felhasználásukat optimalizálni. (Az alábbi tanácsokat természetesen pc-nél is elvégezhetjük.)

A processzort nagyon leterheli a sok háttérben futó program, amelyek idővel felhalmozódhatnak a gépen. Ezért időnként érdemes szelektálni. Természetesen az is megfontolandó, hogy csak azokat a programokat telepítjük fel gépünkre, amelyekre valóban szüksgünk van.

Nézzük át a számítógép álltal kínált enegriagazdálkodási lehetőségeket! Az itt található opciók optimális beállítása növeli az üzemidőt. Érdemes engedélyezni a hibernálás lehetőségét, amikor a gépet a munka befejeztével nem kikapcsoljuk, hanem hibernáljuk. Ekkor az operációs rendszer a memória teljes tartalmát a merevlemezre menti, és bekapcsoláskor ugyanonnan folytatjuk a munkát, mint ahol abbahagytuk. Ez esetben az indítási procedúra is sokkal rövidebb lesz, kevesebb energiát emészt fel.

A merevlemezen a fájlok több részben tárolódhatnak. Egy régebbi file módosítása esetén, az új részeket fizikailag nem tudja a régi mellé helyezni a rendszer, mert az a hely már foglalt lehet. Ilyenkor az olvasófej husszú és feleseleges utat jár be, amelyet megakadályozhatunk azzal, hogy rendszerint elvégezzük a merevlemez töredezettségmentesítését. Ez által gépünk gyorsabb és energiatakarékosabb lesz!

Biztosítsuk a laptop hűtését, tartsuk tisztán a légcsatorákat! Amennyiben beporposodik a hűtőventillátor, akadályozza a hő áramlását, a magasabb fordulatszámon működő ventillátor több energiát emészt fel és a processzrokonak sem tesz jót, sőt több energiát használnak, ha magasabb hőmérsékleten kell működniük. Érdemes rendszeresen sűrített levegővel kifújni a port a gépből! Amennyiben ez sem segít, egy számítástechnikai üzletben érdemes elvégeztetni a pormentesítést!

5. Fényképezőgépek

A fényképező gépek esetében érdemes a kijelző fényerejének beállítását optimalizálni. Segíthetünk az üzemidő növelésében azzal is, hogy a vakut csak akkor használjuk, ha arra valóban szükség van. Tájkép esetbén ritkán van értelme vakut használni, hiszen az csak a fényképezőgéptől néhány méteres távolságot képes megvilágítani. Ablakon keresztül készített kép esetén szintén bizonyos, hogy vaku nélkül több látszik majd az üveg mögötti tárgyakból, mint vaku használatával lenne. Ha előbb végiggondoljuk, hogy szükséges-e, tovább bírja készülékünk!

A fenti ajánlásokkal tovább használhatja készülékeit és akkumlátorát is ritkábban kell cserélni.

Amennyiben új akkura van szüksége, keressen minket! Segítünk beszerezni!

 

Domain regisztráció, tárhely, wordpress alapú előre telepített weboldal
10.000 Ft + Áfa / év.

Legyen most azonnal használható weboldalad, vagy akár webshopod, saját levelezésed.
Vedd fel velünk a kapcsolatot:


Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .